Fibromyalgi är en sjukdom som karaktäriseras av långvarig, generaliserad smärta eller värk i olika delar av kroppen.
Symptom
Symptomen på fibromyalgi är framför allt smärta och värk i kroppen under lång tid, minst tre månader för att kunna få diagnosen. Smärtan finns i flera delar av kroppen, vanligtvis ryggen, axlarna, nacken och lederna. Ofta gör det mer ont i en av dessa kroppsdelar. Smärtan kan komma och gå, och variera i styrka över tid. Dessutom är personer med fibromyalgi känsligare för smärta än andra personer, och har enklare att få domningar i muskler och leder. Andra symptom man kan få när man har fibromyalgi är torrhet i munnen, behov av att kissa ofta samt magproblem såsom diarré, magknip och ökad mängd gaser. Om du har smärta som varar i över två veckor, eller om dina symptom ger dig besvär i vardagen, bör du söka vård.
Orsaker
Orsakerna till fibromyalgi är inte helt kända. Det finns dock flera teorier. Det kan handla om exempelvis hormonella, neurologiska eller psykologiska orsaker. Man vet även att det finns en genetisk komponent, samt att förekomsten av fibromyalgi är högre vid högre åldrar.
Behandlingen av fibromyalgi består av flera delar. Läkemedel används för lindring av tillfällig stark smärta. Man kan även få läkemedel mot magproblem eller sömnbesvär orsakade av smärtan. En viktig del av den långvariga behandlingen är dock fysisk aktivitet. Att röra på sig minskar nämligen ofta smärtan på lång sikt. Dessutom kan man få fysisk behandling i form av massage och avslappningsövningar (exempelvis mindfulness, meditation eller yoga). För detta kan man få träffa en fysioterapeut. Vidare kan samtalsterapi, till exempel KBT, hjälpa. Det hjälper att hantera smärtan samt de jobbiga känslor och den stress som uppkommer som följd av smärtan. Att ha ett team som kombinerar flera behandlingsmetoder kallas för multimodal behandling.