Hur är det att ha stora bröst och fibromyalgi?

Fibromyalgikroppen kan över lag vara ganska överkänslig mot belastning. Därför gäller det att träna lågintensivt så att den successivt orkar lite mer och att man undviker saker som tynger den mer än nödvändigt. Stora bröst kan ge ovälkommen överbelastning, men betyder det att man inte kan ha stora bröst alls? Nej, inte direkt.

Om du av olika skäl ska göra en bröstförstoring, bröstförminskning eller ändra formen på brösten kan det däremot vara bra att snacka dig samman med läkaren först. Att ändra bröstform via exempelvis https://motiva.health/se/ kanske till och med kan vara behjälpligt. Och ibland är det ju faktiskt så att ett implantat känns absolut nödvändigt.

Man kan trots allt ha fibromyalgi och bröstcancer samtidigt, som exempel på när man kan vilja få implantat av medicinska orsaker trots kronisk smärta.

Gör anpassningar för att undvika belastning vid stora bröst

Fibromyalgi kan ge intensiv smärta vid nacke, axlar och rygg. Den här smärtan kan förstärkas av stora, tunga bröst. Men genom att träna rörelse, styrka och avslappning kan det bli lite mindre irriterat i just dessa partier och då orkar kroppen bära upp mer. Särskilt om du dessutom blir starkare i musklerna.

Den fysiska arbetsmiljön respektive hemmamiljön kan också påverka hur du orkar bära upp brösten. En skön kontorsstol och ett höj- och sänkbart skrivbord kan underlätta enormt. Det gäller att inte belasta nacken, axlarna och ryggen i onödan. Förutom detta kan mikropauser där du sträcker ut hela ryggpartiet och gör enkla rörelser vara direkt undergörande.

När man har fibromyalgivärk bör man alltid försöka tänka på helheten, hur svårt det än är.

Använd rätt sorts bh för att undvika tryck vid fibromyalgi

Ett återkommande problem för många med fibromyalgi är att det kan vara ganska jobbigt att ha vanliga kläder på sig. Det gäller helt enkelt att bära plagg som inte trycker på de olika kroppsdelarna, och dit räknas många sorters bh:ar. Dilemmat som uppstår är att man vid stora bröst ändå behöver bära bh för att stötta upp brösten.

Många finner bygellösa bh:ar i stil med sport- och t-shirt-bh:ar sköna. De trycker inte mot bröstkorgen men erbjuder ett mjukt lyft av bysten och därmed avlastning. När du får chans att skaffa nya bröstimplantat hos bland andra https://motiva.health/se/ kan du ju också välja att minska bröstomfånget så att du kan skippa det mesta i bh-väg i framöver. Det är ett alternativ.