Att leva med fibromyalgi

Fibromyalgi innebär smärta som påverkar stora delar av kroppen. Det kännetecknas av långvarig värk i muskler och leder, ömhet i kroppen och en ökad smärtkänslighet. Det var först på 80-talet som fibromyalgi accepterades som en diagnos. Det finns ännu inget botemedel mot diagnosen, men man kan sätta in åtgärder i vardagen för att underlätta.

Vad kan man själv göra mot sin fibromyalgi?

Har man mycket ont och svårt att röra sig på grund av sin fibromyalgi är det viktigt att ändå försöka röra på sig. Rörelse behöver inte vara intensiv, utan man kan göra enkla övningar som att stretcha eller börja utöva yoga. Den mänskliga kroppen är gjord för att röra på sig och olika typer av motion för fibromyalgi kan visa sig vara riktigt bra! En enkel promenad kan ge bättre cirkulation och ger mer syre till muskler och celler i kroppen. Man kan även ägna sig åt att cykla en lugn cykeltur eller börja simma. Faktum är att simning avlastar alla leder medan man samtidigt tränar alla muskelgrupper samtidigt. Det är bra att unna sig något lyxigt ibland även för det själsliga måendet. Då kan man unna sig en härligt lyxig Calvin Klein deo direkt efter träningen! Träning tar inte bort fibromyalgi helt, men med regelbunden träning kan smärtorna minska till viss del.

Forskning inom fibromyalgi

Man vet fortfarande inte helt varför fibromyalgi uppstår och vad som är grundorsakerna, men att stress kan utlösa fibromyalgi är ett känt faktum. Det pågår en studie på Linnéuniversitetet om att ett ökat intag av vitamin B12 skulle kunna ge effekt mot fibromyalgi. Studien utförs på kvinnor mellan 20 och 70 år med diagnostiserad fibromyalgi. En annan studie på Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, visar på att fibromyalgi kan vara en kronisk inflammation. Tidigare trodde man att fibromyalgi är ett psykosomatiskt tillstånd, men visar det sig att det är en inflammatorisk process, innebär det bättre behandlingsmetoder inför framtiden.