För några årtionden sedan var det flera inom sjukvården som inte ville erkänna fibromyalgi som en riktig sjukdom. Det hävdades att det endast var ett psykosomatiskt tillstånd, kanske för att det mest var kvinnor som hade ont. Numera är det en erkänd sjukdom och det finns flera olika behandlingar. På https://www.kompetensexpress.se kan du titta efter om de har kurser om fibromyalgi eller höra om de kan göra en webbkurs om sjukdomen.
Fibromyalgi drabbar som sagt oftast kvinnor, runt nio av tio, sjukdomen är livslång och det är i kroppens mjukdelar smärtan finns. Onormal trötthet är också vanligt.
Symtom
Det som är typiskt för fibromyalgi är att man känner kronisk smärta både vid vila och rörelse. Vid ansträngning blir smärtan ofta värre, och det känns som om man skulle ha blåmärken på hela kroppen. Vissa har så ont att de bara kan ha på sig stora kläder. Smärtan förflyttar sig till flera olika ställen på kroppen, från att en dag sitta på höger axel, till nästa dag på vänster höft. Smärtan vid fibromyalgi utgår oftast från musklerna, men vissas smärta utgår från lederna. Det allra vanligaste symptomet, förutom all smärta som förekommer, är onormal trötthet. Det spelar ingen roll hur mycket man vilar, tröttheten går ändå inte över. När man vaknar på morgonen är stelheten påtaglig, därför är det viktigt att stretcha ordentligt. Vanligt förekommande är att man får domningar och stickningar i händerna. Man blir lätt deprimerad, känner oro och kan få koncentrationssvårigheter och detta leder lätt till sömnsvårigheter.
Diagnos
Eftersom man inte än i dag vet orsaken till fibromyalgins uppkomst, följer man de studier som påvisat att människor med sjukdomen har förändringar i sin muskelvävnad och även en ökad smärtaktivering i centrala nervsystemet. Psykisk överansträngning kan vara ett bidrag till att fibromyalgi uppstår.
Den som lider av fibromyalgi har många och diffusa symtom och det är av stor vikt att läkaren noterar alla symtom för att kunna ställa rätt diagnos eftersom inte ens ett blodprov kan visa på sjukdomen. Har patienten haft svår smärta under minst tre månader och smärtan suttit ovan och under midjan, på ryggen och på båda sidorna av kroppen, är det troligen fibromyalgi. Det finns 18 triggerpunkter på kroppen, 9 på varje sida, och 11 av dessa ska ömma när läkaren trycker på dem, för att man ska få diagnosen fibromyalgi.