Kunskap ger styrka

Förutom den fysiska smärta som fibromyalgi innebär så är ett av de stora problemen med sjukdomen de psykiska konsekvenser som den kan ha. Som om det inte vore nog med att man har ont och mår dåligt av det så upplever många patienter att de inte tas på allvar av sin omgivning. Det är inte en sjukdom som syns och då den fortfarande är relativt okänd så händer det att vänner, kollegor och till och med familj uppfattar den som påhittad. Vissa går så långt som att anklaga den drabbade för att vara hypokondriker eller lat och att man försöker hitta ursäkter för att inte utföra olika jobb och vardagssysslor.

Som med allting som har med fördomar att göra så grundas dessa attityder i okunskap. En gång i tiden trodde man att personer inte kunde bli fysiskt sjuka av stress men med tid och information är detta nu ett konstaterat faktum. Tillgången till artiklar med bra information om fibromyalgi på nätet har gjort det möjligt för alla att idag skaffa sig värdefulla lärdomar, både som patient och som anhörig. Man kan hitta stödgrupper i sociala medier om man själv eller någon man känner är drabbad.

Vart kan jag vända mig?

Känner man sig missförstådd är det viktigt att utrusta sig med två saker: Kunskap och stöd. Har man till exempel börjat få ont i ett knä eller en höft så kan man efter sin diagnos lära sig mer om artros för att riktigt förstå vad det innebär och vad man kan göra för att lindra smärtan. Lider man av migrän eller musarm finns det även där massor av information. När det kommer till fibromyalgi gäller exakt samma sak; läs och lär. Att förstå sin sjukdom innebär att man dels kan hitta vägar att må bättre på men dels också att man kan bemöta sin omgivning på ett annat sätt.

Det viktigaste med att läsa om sin sjukdom är dock inte att man förstår den rent anatomiskt och medicinskt, utan att man inser att man inte är ensam. Många som fått diagnosen känner sig isolerade och utsatta, utan att vara medvetna om att det finns tusentals andra personer som sitter i exakt samma sits. Och det är här som stödet kommer in! Genom att visa sin omgivning bra och informativa artiklar som handlar om vanliga missförstånd om fibromyalgi så kan man med hjälp av dem öka förståelsen.

Ett annat viktigt stöd är också att få samtala med personer som sitter i en liknande situation. Runtom i Sverige finns det flera stödgrupper där man ordnar möten och samtal för att dels öka känslan av samhörighet men också kunna utbyta idéer och erfarenheter. Alla hjälpmedel står inte i läkarboken, utan ofta har patienter hittat egna vägar för en högre livskvalitet. Man kanske har hittat en bra formulering att bemöta tvivel med eller ett fiffigt sätt att laga mat på med en arm när den andra värker. Lärdom är styrka, inklusive kunskapen att man inte är ensam!