Lider du av fibromyalgi?

Fibromyalgi är en sjukdom som orsaker muskelsmärta och värk. Smärtan kan

komma i flera olika ställen i kroppen och orsakar både värk, stelhet och trötthet. Det går inte att se på en person om hen lider av fibromyalgi och därför kallas den oftast för en “osynlig sjukdom”. För vissa skapar detta ytterligare stress eftersom det ibland inte är uppenbart vilken sjukdom det rör sig om. Det gör att det kan ta lång tid att fastställa en diagnos och omgivningen kan även ha svårt att förstå den drabbade. Som tur är ökar kunskapen om fibromyalgi i samhället och det finns olika sorters behandlingar och stöd att få. Nedan följer en översikt om sjukdomen.

Symptom

Symptomen för fibromyalgi är oftast följande:

  • Smärta i muskler samt leder. Ofta är det en känsla av smärta i kroppen som uppkommer på olika ställen i kroppen. Nacke, rygg och axlar är de vanligaste smärtområdena.
  • Stela muskler
  • Domningar i kroppen
  • Magbesvär
  • Långvarig smärta

Rådgör med läkare online och hos vårdcentral

Både män och kvinnor kan drabbas av fibromyalgi, men sjukdomen är betydligtvanligare hos kvinnor. Eftersom besvären inte är synliga och kan misstas för temporär smärta, är det risk att den drabbade måste träffa många olika läkare och göra många olika undersökningar innan en diagnos kan fastställas. Om symptomen stämmer in på dig är det viktigt att rådgöra med en läkare om du har fibromyalgi eller om det är någon annan sjukdom. Det går att ta reda på mycket användbar information om sjukdomen online, bland annat hos KRY.se, men när det gäller diagnosticeringen av sjukdomen måste du vända dig till en vårdcentral.

Fibromyalgi är en komplex sjukdom och för att diagnosticeras ska smärtan finnas i större delen av kroppen, det vill säga både i övre och undre delen samt både i höger och vänster kroppshalva. Dessutom ska smärtan ha pågått under minst tre månader. Det finns många sjukdomar, exempelvis vissa reumatiska sjukdomar, som kan ha liknande symptom som fibromyalgi. Därför är det viktigt att en läkare gör en noggrann undersökning som ofta inkluderar även röntgen och blodprov.

Behandling

Personer med fibromyalgi kan leva ett bra liv trots smärtan. Det finns hjälp att få

och många sorters behandlingar som dämpar smärtan. Olika smärtlindrande behandlingar inkluderar:

  • Smärtstillande tabletter. Utöver receptfria läkemedel finns det även olika typer av receptbelagda läkemedel för att behandla sjukdomen.
  • Avslappningsövningar och massage. Genom att aktivt träna att slappna av kan smärtan lindras och det kan bli lättare att somna.
  • Fysisk träning. Att träna med en fysioterapeut kan ha mycket smärtlindrande effekt. En vårdcentral kan skriva ut en så kallad FaR som är ett recept på fysisk aktivitet.
  • Kognitiv beteendeterapi. Psykologisk behandling är viktigt för att förstå att det går att leva ett bra liv trots sjukdomen.
  • Multimodal smärtbehandling. Detta innebär att flera olika metoder används samtidigt för att lindra smärtan. En läkare bedömer utefter just dina behov och din smärta. De olika metoderna innefattar ofta psykolog, läkare, fysioterapeut med flera.